Kasteel Bronkhorst # 7.191 van 365

Bronkhorst is een klein stadje dat ten oosten van de rivier de IJssel ligt, onder Zutphen. Er wonen ongeveer 100 mensen in dit leuke historische stadje.

Vroeger had Bronkhorst een kasteel. Dat lag vlak aan de IJssel. In dat kasteel woonden onder andere de heren van Bronkhorst. Zij waren van adel en bestuurden de omgeving. Rondom het kasteel ontstond een stad. De stad kreeg in 1482 stadsrechten. Het kasteel was 1 van de belangrijkste in de wijde omgeving. Men vermoed dat het kasteel ergens in de 10e eeuw is gebouwd.  Het is in al die jaren vaak belegerd en beschadigd geraakt.  In 1582 brandde het kasteel af. Het werd herbouwd en de adelijke familie Limburg-Stirum trok er in.

In 1633 was er een grote brand in Bronkhorst. Het grootste deel van de stad brandde af. Het kasteel ook. Daarvan bleef alleen een heuvel en wat stenen over.

In de 18e eeuw raakte het kasteel in verval. In 1848 stond alleen de toren nog overeind. Die werd bewoond door een boer. De laatste resten van het kasteel werden in 1920 gesloopt.

Als u een vaste lezer bent van mijn stukjes dan moet u nu misschien denken aan de vliedbergen die ik in Zeeland heb gezien en hier heb beschreven. De heuvel waar het kasteel van Bronkhorst op staat is eigenlijk ook een vliedberg, alleen wordt het in deze regio een motte genoemd. Het kasteel van Bronkhorst heette dan ook een mottekasteel. De heuvel wordt sinds 1962 beheerd door staatsbosbeheer. Op de heuvel staat een beeld van het kasteel en er staan palen met daarop de geschiedenis van het kasteel. De goede kijker ziet door de bomen de IJssel lopen.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de plek waar het kasteel heeft gestaan.

Groetjes Kuh Wak
4

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

4

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.