Joodse begraafplaats in Bronkhorst # 7.193 van 365

Helaas zijn al mijn pixels van de begraafplaats zelf mislukt, maar ik ga toch het verhaal van deze begraafplaats vertellen.

De begraafplaats ligt net buiten Bronkhorst. Het bestond al in 1811. Het jaartal op de oudste zerk is 1859. Toen werd Nathan Mansveld er begraven. In totaal zijn er 17 graven. De laatste begrafenis was in 1963.

Vroeger had Bronkhorst ook een synagoge. Die is verplaatst naar Brummen en daarna naar Dieren.

Joodse mensen hebben een eeuwig durende grafrust. Daarom wordt de begraafplaatst nog steeds (minimaal) onderhouden. Dat minimale onderhoud is ook een joods gebruik voor begraafplaatsen. Omdat de joodse gemeenschap na de 2e wereldoorlog zo goed als verdwenen was, heeft de gemeente Bronkhorst het beheer van de begraafplaats op zich genomen.

De begraafplaats is niet groot (195 m2) , maar wel te bezoeken. In de hoek staat een gebouwtje, dat is het lijkenhuisje. Oftewel het metaheerhuisje. Daar werden de lichamen ritueel gewassen.

De begraafplaats is sinds 1966 een rijksmonument.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.