Protestantse kerk in Wichmond # 7.194 van 365

Wichmond is een klein dorp in de gemeente Bronkhorst. In het dorp wonen ongeveer 500 mensen. Het dorp is in 794 voor het eerst genoemd. Het heette toen Withmundi. De betekenis van die naam is onbekend.

De kerk waar ik mee op de pixel ben gegaan is de protestantse kerk. Van oorsprong was het een hervormde kerk, maar die zijn opgegaan in de PKN, de Protestantse Kerk Nederland. De kerk is omstreeks 1850 gebouwd en door de bouw van de kerk werd Wichmond steeds groter.

De 1e kerk die in deze omgeving stond, was opgericht door Sint Ludger. Over hem heb ik vorige week al verteld. Hij was een zeer succesvolle missionaris die het katholieke geloof naar de Achterhoek heeft gebracht.

Qua monumentale status is het ingewikkeld. Het kerkorgel is sinds 1994 een rijksmonument en het kerkgebouw is een gemeentelijk monument.

Op https://wichmond.protestantsekerk.net/ is meer te lezen over de kerkelijke gemeente. Vanwege de coronacrisis is de kerk momenteel gesloten en zijn er alleen online diensten.

Groetjes Kuh wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.