Follegamolen in Laag -Keppel # 1.795 van 365

Vandaag ben ik in Laag-Keppel aangekomen. Dat is een klein stadje in de gemeente Bronkhorst. Er wonen nog geen 600 mensen.  Keppel kreeg in 1404 stadsrechten.  Rond de 18e eeuw leefden een kwart van de bevolking van de teelt van tabak. Onder invloed vn de Franse bezetterskwam er in 1813 een eind aan de tabaksteelt in Keppel eo. Een deel van Laag-Keppel is een beschermd dorpsgezicht. Het is er mooi. Wij wandelden de Dorpsstraat door. Aan het eind daarvan is de rivier de Oude zijssel, een zijtak van de IJssel. En vlakbij die Oude IJssel staat de Follegamolen.

Die molen is in 1857 gebouwd in Follega, een dorpje in het zuid-oosten van Friesland, bij Lemmer in de buurt. De molen heeft daar tot in de 2oe eeuw gestaan. Toen raakte het in verval. In 1968 is de molen verhuist naar Laag-Keppel. Daar volgde eerst een uitgebreide restauratie en toen was de molen klaar om het niveau van de plas bij de watermolen 1,5 meter lager te bemalen in de richting van de Oude IJssel.  Helaas bleek de Follengamolen toch te klein om de watermolen volledig op waterkracht te kunnen laten draaien.  De Follengamolen is een opmaler. Het verplaatst water van een laaggelegen gebied naar een hoger gelegen gebied.

De Follengamolen is van het type spinnenkopmolen.  De bovneste helft vn de molen ( met de wieken) kan horizontaal om een as draaien. De onderkant vand e molen staat vast. Het type lijkt erg op een wipmolen.  Bij de spinnenkop is het bovenste gedeelte groter en is er een extra draaipunt tussen de 2 molendelen. De kop staat ook iets schever dan de bovenkant van een wipmolen. In Nederland zijn ongeveer 30 spinnenkopmolens. De meeste staan in Friesland.

De doorsnede van de vlucht van de wieken is klein met ruim 13 meter.

De watermolen van Laag-Keppel is in gebruik geweest als korenmolen. De doorsnede van het waterrad is bijna 5 meter.

De Follengamolen is, samen met de naastgelegen watermolen, sinds 1976 een rijksmonument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de molen en de directe omgeving.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.