Kasteel Keppel # 7.198 van 365

Gisteren liet ik u het landgoed zien en vandaag ga ik het hebben over het kasteel dat op het landgoed staat.

Kasteel Keppel staat op een eiland tussen twee takken van de Oude IJssel. Rond 1300 stond er al een donjon ( een grote ronde woontoren. Daar werd in 1350 een kasteel aangebouwd. Helaas is dat kasteel in 1582 verwoest. Pas in 1612 kreeg de stadsbouwmeester Willem van Bommel opdracht om een nieuw kasteel te bouwen. Daarbij gebruikte hij de restanten van het oude kasteel. Een eeuw later werd het kasteel uitgebreid onder leiding van bouwmeester Gerrit Ravenschot.

Vnnwege de strategische ligging aan de Oude IJssel is het kasteel vaak belegerd en beschadigt geraakt. Onder andere door Bommen Berend. Dat was de bijnaam voor Bernhard van Galen, Prins en Bisschop van Münster. En krijgsheer van Zutphen tot Groningen.  Hij dankt zijn bijnaam aan het veelvuldig gebruik van het kanon. In de winter van 1665-1666 woonde hij in Kasteel Keppel. Ook Lodewijk XIV heeft korte tijd van het kasteel gebruik gemaakt.

In de 2e wereldoorlog hebben de Duitsers het kasteel gebruikt als ziekenhuis. Daardoor is het kasteel niet beschadigd geraakt in die tijd.

In 1962 werd het kasteel eigendom van de stichting Pallandt van Keppel. Zij zorgen ervoor dat het kasteel en het landgoed werden beheerd en voor de toekomst behouden blijft. Het kasteel is inmiddels al 700 jaar familiebezit en is in zijn bestaan nooit verkocht, maar altijd vererfd via de adellijke geslachten Van Keppel, Van Voerst, Van Polanen, Van Rechteren en Van Pallandt.

Sinds 2005 is kasteel Keppel een rijksmonument.

Leuke weetjes:

  • de kleuren van de voetbalclub Vitesse uit Arnhem zijn geel en zwart. Dat zijn de kleuren van de familie van Pallandt.
  • Het kasteel is een officiële trouwlocatie.
  • Onder leiding van een gids en op afspraak is het kasteel te bezichtigen.

Op https://www.youtube.com/watch?v=ScT4CSJ7HpQ is een filmpje te zien over het kasteel.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van het kasteel. Helaas kon ik niet dichterbij komen. Dat komt omdat het kasteel nog steeds wordt bewoond. Door baron en barones van Lynden.

Groetjes Kuh wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.