Sint-Calixtusbasiliek in Groenlo # 7.200 van 365

Vandaag ben ik in Groenlo gekomen. Groenlo is een stad in de gemeente Oost-Gelre. Er wonen ongeveer 9000 mensen in Groenlo. Groenlo ontstond al in de 7e eeuw. In 1277 kreeg het stadsrechten ( en daardoor later een stadsmuur en kanonnen in 1334 en 1550). De naam Groenlo komt van groen bos. Een andere naam voor Groenlo is Grol en dat kan de liefhebber kennen van Grolsch in de groene flesjes. het bier werd tot 2005 in Groenlo gemaakt. Andere grote werkgevers waren de vroegere textielfabrieken. Dat is nou allemaal naar lage lonenlanden verdwenen.

In het centrum van Groenlo staat deze grote kerk. Het is een relatief jong kerkgebouw. Deze rooms-katholieke kerk  is omstreeks 1907 gebouwd naar een ontwerp van de architecten Jos Cuypers (1861-1949) en  Jan Stuyt (1868 – 1934) . Jos Cuypers was de zoon van de beroemde Pierre Cuypers. Jos en ontwierp meerdere kerken. De meest bijzondere is toch wel de basiliek van Haarlem. Daar was ik al eens en ik zal een pixel plaatsen van die kerk op mijn facebook.

De kerk is Groenlo is vernoemd naar Paus Calixtus I die omstreeks 200 na Christus leefde. Hij is geboren in een slavengezin, maar klom op naar de functie van paus. Zijn naamdag is 1 oktober en hij is de beschermheilige van Groenlo.

De katholieke parochie bestaat al sinds de 13e eeuw in Groenlo. Hun oude kerk werd na de reformatie aan de gereformeerden “gegeven”. Na jaren  schuilkerken te hebben gebruikt, kregen de katholieken in 1842 een waterstaatskerk van het Rijk. Die kerk werd al snel te klein en raakte bovendien snel vervallen. Daarom ging de parochie zelf een kerk bouwen. Dat is de kerk waar ik nu mee op de pixel sta.

Sinds 1976 is de kerk een rijksmonument.

In 2014 werd de kerk in Groenlo bevorderd tot basiliek ( minor). Het is daarmee 1 van de 27 basilieken in Nederland.

De 75 meter hoge toren is (in normale tijden) te beklimmen tot een hoogte van 41 meter.  Daarvoor of daarna is ook de kerk zelf te bekijken. Op https://calixtus.nl/nieuws/?nieuws_id=25 staan de bezoektijden zoals die nu zijn gepland.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van de kerk.

Groetjes Kuh Wak
4

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

4

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.