366 dagen LICHT #161

Weer zo’n mooi plaatje als ik mijn laptop open, van de Rosette Nebula.

‘Rosette’ is het Franse woord voor ‘roosje’, maar er is niets kleins aan de Rosettenevel. Deze gaswolk vol net gevormde sterren heeft een diameter van ongeveer 130 LICHTjaar. Hoe groot dat precies is? Eén LICHTjaar is gelijk aan 9,46 biljoen kilometer, dus dat is een gigantische roos. De Rosette Nebula heeft zijn kleur en vorm te danken aan de rode pluimen, die voornamelijk uit geïoniseerde waterstof bestaan. Hoewel de ‘roos’ vijfduizend LICHTjaar van de aarde is verwijderd, kun je met een verrekijker het sterrenbeeld Eenhoorn (Monoceros) zien. Daarin schittert de open sterrenhoop, die het hart van deze kosmische bloem vormt.

Beetje ingewikkeld verhaal, maar ik viel natuurlijk over de LICHTjaren!
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.