De watermolen van Landgoed Hackfort # 7.203 van 365

De watermolen van Hackfort staat deels in de Baakse beek. De molen is in 1700 gebouwd en is van het type onderslag. Dat betekent dat het water onder het rad doorstroomt. Dit soort molens staan vooral in kleinere rivieren en beken met weinig hoogteverschil.

De molen is lang in gebruik geweest als korenmolen.

In 1952 werd de molen stilgezet vanwege de slechte toestand van het rad en molengebouw. Ook was de wterstand in de Baakse Beek te kaag om de molen nog aan te kunnen drijven.

In de jaren 80 van de vorige eeuw is de molen gerestaureerd. Dat gebeurde toen de molen eigendom werd van Natuurmonumenten.

In 1997 zorgde het lokale  waterschapsbedrijf er voor dat het waterpeil in de Baakse Beek weer voldoende was om het waterrad te kunnen latend raaien. Er kwam een nieuw rad (met een doorsnede van ruim 5 meter). Ssinds die tijd is de molen ook geschikt om een beetje electriciteit op te wekken. Sinds die tijd wordt er ook weer graan gemalen door een groep vrijwilligers.

Sinds 2005 is de watermolen een rijksmonument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van de watermolen.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.