366 dagen LICHT #164

Zij hadden een stem in het LICHT vernomen: “Laat de kinderen tot mij komen.”

(…) Met een dunne hand vóór haar gezicht dempte de maan de helft van haar LICHT.(…)

Dit jaar is het met de eindexamens wel heel anders gegaan dan anders. Maar toen ik 52 jaar geleden Mulo examen deed ging het ook heel anders dan wat we nu gewend zijn. Ergens in april waren er 2 dagen schriftelijke examens en op 28 mei 1968 deed ik mijn mondelinge examen. Een hele ris vakken en als extra had 164ik nog tekenen. Ik had een tekenleraar die me heel erg stimuleerde en enthousiast maakte voor zijn vak. Ik kreeg hoge cijfers, maar hij overleed rondom de kerstvakantie en daarna hadden we geen tekenen meer. Maar ik moest wel examen doen. De opdrachten weet ik niet meer, maar wel dat ik het heel moeilijk vond en niet erg tevreden over mezelf. Dus die 6 viel me nog alles mee.

Voor de talen werd je ondervraagd over boeken die je gelezen had en je moest een gedicht opzeggen en over een ander gedicht vragen beantwoorden. Ik heb het gedicht Warmte een woonplaats van Ellen Warmond opgezegd en over De Kinderkruistocht van Marinus Nijhoff werd ik bevraagd. Ik weet nog dat een klasgenootje van me het net andersom had. Zij had het lef om tijdens het opzeggen te gaan staan. Zij declameerde en het laatste stukje met de Latijnse tekst deed ze half zingend zoals priesters een mis bedienen, en de hele zaal vol met examenkandidaten en examenafnemers viel stil. Zij had alle aandacht en een 10 voor Nederlands op haar lijst. Zo was dat bij mij niet. Ik had een 6. En hoe kom ik nou op deze herinnering? Dat zit hem in de teksten van beide gedichten. Gedichten met LICHT! Toen al……hoewel er niks te kiezen viel, de juf (Nel Benschop – ja die!) maakte de keus! Zou zij ook gedichten gemaakt hebben met LICHT? Nog maar eens op zoek dan.

(…)want liefde en het besef van liefde daaraan ontsteken ogen en stemmen hun LICHT  (…)

 

 
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.