Vispassage op landgoed Hackfort # 7.204 van 365

We zijn al een paar dagen op landgoed Hackfort. Vandaag laat ik u een vispassage zien.  Een wat? Een vispassage is een ander woord voor vistrap. Die zorgt ervoor dat vissen van een lager gelegen gebied naar een hoger gelegen gebied kunnen . Door de aanwezigheid van door de mens aangelegde stuwen/damen/dijken is dat zonder vistrap niet mogelijk. Het kan ook zijn dat de vissen door de vispassage om een gemaal of watermolen heen geleid worden.  Zonder vispassage zouden veel vissen sterven in een gemaal of door het waterrad.

Er zijn verschillende soorten vistrappen. De ene vis is de andere vis niet en ze stellen allemaal andere eisen aan destroomsnelheid van het water. Op internet kunt u hier veel informatie over vinden.

In de Baakse Beek zijn in 2015 totaal 5 vispassages gemaakt. Die van landgoed hackfort laat ik u zien. Deze vispassage moest onzichtbaar zijn en toch ook zichtbaar zijn (voor educatie). Dat is goed gelukt vind ik. De trappen zijn aangelegd op initiatief van het waterschap Rijn en IJssel.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van de vispassage op Hackfort.

Op https://projectburobv.nl/blog/project/aanleg-5-vispassages-baakse-beek/ is een kort filmpje te zien van de vispassage in werking. Toen ik op het landgoed was, was de vispassage stilgelegd in verband met de droogte.

Daarom doe ik hier direct een oproep om zuinig met water te zijn. Het is echt heel erg nodig voor de natuur. Het is niet nodig om schoon drinkwater te verspillen voor allerlei huishoudelijke klusjes. Op https://www.duurzaamthuis.nl/water/water-besparen zijn veel tips te vinden.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.