Kerkmuseum of museumkerk in Vorden # 7.205 van 365

Vandaag is het 1e pinksterdag, de uitstorting van de heilige geest wordt dan gevierd/herdacht. Morgen is het 2e pinksterdag en mogen de musea ( met allerlei beperkingen) weer open. Vandaar dat vandaag een mooie dag is om deze kerk aan u te laten zien.

Het gebouw staat aan de Ruurlsoeweg in  buurtschap Kranenburg ( tussen Vorden en Ruurlo in).  Kranenburg bestaat al heel lang. Het werd al in 1716 genoemd. Toendertijd was er nog geen godsdienstvrijheid in ons land en de katholieken hadden geen eigen kerken en werden op zijn hoogst gedoogd in een gemeenschap. In de achterhoek woonden echter veel adellijke families die van oorsprong katholiek waren. Vandaar dat de katholieken in de omgeving van Vorden naar de kerk in Kranenburg konden. Een unieke situatie in Nederland. Die kerk werd echter te klein en in 1855 kwam er een nieuwe kerk, gebouwd naar een ontwerp van de beroemde architect Pierre Cuypers. Hij bouwde de kerk in opdracht van de adellijke familie van Dorth tot Medler. Familieleden van hen wonen nog steeds in de buurt van  de kerk.

De kerk heet De Heilige Antonius (van Padua)kerk. Die leefde rond 1200. Zijn naamdag is 13 juni en een leuk weetje is dat de teunisbloem naar hem is vernoemd.

Sinds 1976  is het een rijksmonument.

De kerk is  op 31 december 2009 verkocht aan de Stichting Oude Gelderse Kerken. Zij beheren en behouden veel Gelderse kerken om geld voor het beheer binnen te krijgen worden de kerken verhuurd. De Paduakerk is nou een heiligenbeeldenmuseum. De organisatie hierachter huurt de kerk van de eerder genoemde stichting. Helaas was het museum dicht en ben ik niet binnen geweest. Op https://www.heiligenbeeldenmuseum.nl/museum kunt u meer lezen over het museum. OMdat de ruimte in de kerk te klein is, staan veel beelden opgeslagen in de kelder onder de kerk.

Groetjes Kuh wak

 
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.