De stier van Apeldoorn # 7.206 van 365

Een lang gekoesterde wens ging laatst in vervulling. Ik ben met de stier van Apeldoorn op de pixel gegaan.  Dat is niet zo makkelijk als het lijkt, want de stier staat op de middenberm van een drukke weg richting en vanaf een industrieterrein. Die middenberm is niet bedoeld om te betreden en door de weeks lukt dat ook niet zonder gevaar voor eigen en andermens leven. Op de vroege 1e pinksterochtend midden in Coronatijd is het me wel gelukt. Amper verkeer op de weg en nog mooi weer ook.  Gelukkig was ik er ’s ochtend, want ’s middags heeft een auto zichzelf om een lantaarnpaal gevouwen vlakbij de stier.

Apeldoorn heeft de stier te leen van kunstenaar Patrick Visser ( 1980)  uit Harderwijk. Hij maakt als metaalkunstenaar vooral grote beelden en dan is je atelier al snel te klein. Ook neemt de oplsag van zijn materiaal veel ruimte in. Het metaal  krijgt hij van schroothandelaren, fietsenwinkels en van de buurman van zijn atelier, recyclebedrijf Reukema.

Patrick Visser nam contact op met de gemeente Apeldoorn of die ruimte had voor een aantal beelden. gratis en voor niks in bruikleen. Nou dat hoef je tegen Apeldoorn niet 2 x te zeggen. Kom maar op met je beelden. Aldus geschiedde. Later laat ik u de andere beelden zien. Inmiddels is de Stier verkocht en het zal gaan verhuizen naar Amsterdam. In Apeldoorn komt een ander beeld (in bruikleen) terug.

Op recyclebedrijf Reukema is meer te lezen en veel te zien over en van het werk van Patrick Visser. Ik ben fan! Mijn 1e kennismaking met zijn werk was de Leeuw in Harderwijk. Zie https://www.youtube.com/watch?v=HaWUSrwmU3M

Het beeld van de 1400 kilo zware metalen stier is eind oktober 2019 geplaatst op het industrieterrein, vlakbij de runderslachterij Ameco. In de week voor kerst verdween de stier alweer om begin januari weer terug te keren. Dit was het gevolg van een oudejaarsstunt van de carnavalsvereniging “De Oliebol” uit het Drentse Vledder.  Zij nemen elk jaar een groot object weg bij wijze van grap. Afgelopen jaar was de Stier aan de beurt. De carnavalsvereniging is niet onbekend in Apeldoorn. In 2013 namen ze een metershoge oranje fiets mee uit Apeldoorn. Die staat inmiddels ook weer op zijn plek bij het Omnisportcentrum in Apeldoorn. Op http://www.deoliebol.nl/ is meer te lezen over “de Oliebol”.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de stier.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.