Kasteel Spelderholt in Beekbergen # 7.215 van 365

Beekbergen ligt ten zuiden van Apeldoorn. Aan de westkant van Beekbergen ligt landgoed Spelderholt en op dat landgoed staat kasteel Spelderholt. Het landgoed werd voor het eerst in 1730 genoemd.  De naam spel betekent naalden van een boom en/of kerspel. Dat is een parochie oftewel een kerkgemeente. Holt verwijst naar een bos dat timmerhout levert. Het gebied was toen nog lastig toegankelijk.

In 1905 kocht de jonkman L.F.Teixeira de Mattos (1872 – 1945) een deel van het landgoed.  Hij was ingenieur en zat tussen 1913 en 1923 in de gemeenteraad van Apeldoorn. Ook was hij de mede-oprichter van de CHU (Christelijke Historische Unie), de voorloper van het huidige  CDA.

Op Spelderholt liet Texeira de Mattos een buitenverblijf bouwen. Arhcitect Frans Mulier uit Haarlem tekende het ontwerp.

Het ontwerp en de aanleg van tuin en park rondom het landhuis was opgedragen aan de landschapsarchitect Springer uit Haarlem. Bij de inrichting werden veel  exotische planten en bomen gebruikt. Vanwege de schraalheid van de grond zijn er 25 treinwagons mest aangevoerd. het stond er niet bij, maar wij vermoedend at datv ervoer over de spoorlijn van de huidige VSM (Veluwsche StoomtreinMaatschappij) is gegaan. Die rails liggen redelijk dichtbij namelijk.

In 1908 werd het landhuis opgeleverd. Hoewel het aanvankelijk bedoeld was als buiten- en zomerverblijf, woonde de familie Teixeira de Mattos er vanaf 1909 tot 1921 permanent. De totale oppervlakte van het landgoed bedroeg toen 763 hectare, waarvan 10 hectare park en tuin. In 1921 stond Teixeira de Mattos het landgoed, op ongeveer 14 hectare na, af aan de Staat der Nederlanden.

In de 2e wereldoorlog heeft Seyss-Inquart een tijdje in het kasteel gewoond. Hij was de hoogste Duitse machthebber in ons land. Eerst redelijk gematigd in zijn optreden, maar hij werd steeds valser en valser. Na de oorlog is hij tijdens het Neurenbergproces ter dood veroordeeld. Die straf is ook uitgevoerd. Seyss-Inquart had ook een bunker en kantoor in Apeldoorn.

Aan het einde van de 2e wereldoorlog heeft prins Bernhard, als bevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten, er een tijdje gewoond. Prinses Juliana kwam er later ook bij.

Nu zit er een conferentiecentrum in het kasteel. Over de organisatie die hierachter zit vertel ik meer tijdens mijn volgende verhalen.

Tot mijn verbazing is het kasteel slechts een gemeentelijk monument.

Het landgoed is grotendeels in eigendom van Staatsbosbeheer. je kunt er mooi wandelen en fietsen. Dat ga ik later nog een keertje doen. Onder andere het Klompenpad Bekbergerpad loopt over het landgoed. Een klein deel van het landgoed bij Beekbergen wordt sinds 1997 Parc Spelderholt genoemd en is een zorginstelling met hotel en conferentieoord. Dat ga ik u later laten zien. Het is namelijk een natura 200 gebied, oftewel een Europees beschermd natuurgebied. Het landgoed is ook een wildreservaat.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van het kasteel.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.