Poultry Science # 7.219 van 365

Een Engelse titel bent u niet gewend van mij, maar de organisatie die op Parc Spelderholt huist in een oud pandje heet nou eenmaal zo.

Poultry Science is te vertalen met de wetenschap die zich bezig houdt met de pluimveehouderij.  En dat deden ze vroeger op Parc Spelderholt. Voordat de jongeren met een beperking er kwamen wonen en leren. De Nederlandse tak van deze wereldwijde associatie zit in een pand op parc Spelderholt. Zij brengen onder andere een wetenschappelijk tijdschrift uit. Ze gaan ook naar congressen en geven scholing aan medewerkers in de pluimveesector.

In oktober 1921 vestigde De Nederlandse Staat het Rijksproeffokstation op landgoed Spelderholt. De Rijksvoorlichtingsdienst voor de pluimveeteelt kwam op een ander deel van het landgoed. Deze diensten waren opgericht om de Nederlandse pluimveesector te verbeteren. In het begin gebeurde dit vooral praktijk gericht. Er waren kippen in diverse soorten hokken. Er werden experimenten gehouden met de hoeveelheid daglicht, de vorm van de hokken, de luchtventilatie, het voer, de smaak van de eieren en het kippenvlees. Ook werd de produktiecapaciteit van de diverse kippenrassen onderzocht. En met de resultaten werden dan weer nieuwe kruisingen gemaakt en onderzocht.

Later veranderde de aanpak in een wetenschappelijke benadering. De naam veranderde toen in Instituut voor Pluimveeonderzoek. In 1994 is dit onderzoekscentrum gefuseerd met andere instellingen op het gebied van dieronderzoek en in 1997 verhuisde het naar Lelystad.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik pixels van het huis waar de pluimveeorganisatie in zit en ik plaats daar ook het standbeeld van de grote kip voor dat pand. het huisje is eeng emeentelijk monument. De geschiedenis van het beeld heb ik niet kunnen achterhalen.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.