Kasteel Oud Wassenaar # 7.221 van 365

Vandaag ben ik in Wassenaar belandt. Wassenaar is een dorp aan de Noordzee, vlakbij Den Haag. Er wonenr uim 26.000 mensen. Wassenaar bestaat uit 2 heel verschillende delen. Er is het dorp zelf, met rijtjeshuizen, winkels, en verzorgingsflats. Daaromheen  bestaat Wassenaar vooral uit bos met villa’s. De geschiedenis van Wassenaar gaat terug tot 1800 voor Christus. Een groot deel van Wassenaar is een beschermd dorpsgezicht. Het heeft zeer veel rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten.

Die 2 deling van Wassenaar komt nog uit de tijd dat er in Wassenaar heel veel buitenhuizen stonden van de rijkelui die doordeweeks in bijvoorbeeld Den Haag of Rotterdam waren en in het weekend gingen uitrusten op hun landgoederen buiten de stad. Nu zijn de villa’s in gebruik als woonhuis, kantoor of zijn ze consulaat (bijvoorbeeld van Argentinië. Argentijnen uit Nederland en vakantiegangers uit Argentinië kunnen allerlie steun krijgen van het consulaat. Denk aan hulp bij overlijdens tijdens een vakantie, reisdocumenten krijgen en een consulaat geeft ook voorlichting aan ebdrijven die zich in hun land willen evstigen). Op www.facebook.com/eendkuhwak zal ik wat pixels plaatsen van een aantal huizen.

Het kasteel Oud Wassenaar is gebouwd tussen 1876 en 1879. De architect Constantijn Muysen (1843 -1922) heeft het kasteel ontworpen.

Het kasteel is een poos de buitenplaats geweest van Betsy van der Hoop en haar man Groen van Pinsterer.  Betsy heeft veel leifdadigheidswerk verricht in Wassenaar en omgeving. Haar man was een politicus en een vand e oprichters van de ARP, dat later op is gegaan in het huidige CDA.

In 1910 werd het kasteel in gebruik genomen als hotel en restaurant. Dat liep niet zo lekker en het kasteel is meedere keren verkcoht.

In de 2e wereldoorlog gebruikten de nazi’s het kasteel als logeerplek voor buitenlandse gasten. Na de oorlog is het kasteel opgeknapt en het bleef een hotel/restaurant. In 1967 hebben prinses margriet en meester Pieter van Vollenhove er hun trouwfeeest gehouden.

In het park zijn in 1975 vier appartementengebouwen van verschillende afmetingen gebouwd. Het park, de parkeerplaatsen, de weg, de poorten en de vijver  bij het kasteel zijn eigendom van de appartementeneigenaren.

Het kasteel is sinds 2006 een rijksmonument. De later gebouwde appartementencomplexen niet gelukkig, want die zijn niet bepaald mooi te noemen.

Helaas was er tijdens mijn bezoek een verbouwing gaande op het kasteel. Omdat het gebied rondom het kasteel al verboden toegang voor onbevoegden is en daar door de coronamaatregelen nog extra bezoekverboden boven op waren gedaan, konden wij  niet gezien worden door de bouwvakkers en moesten wij stilletjes het terrein verlaten.

Het kasteel is nog steeds een horecalokatie/ Op https://kasteeloudwassenaar.eu/ is daar meer over te lezen. Daar is ook een virtuele rondleiding te volgen.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.