Voor hen die vielen # 7.222 van 365

In het bosrijke gedeelte van Wassenaar, aan een dorogaande weg, kwam ik dit oorlogsmonument tegen.

Het stenen beeld stelt een geknielde, naakte man voor. Op deze sokkel staat de tekst: Ter nagedachtenis van de in 1940-1945 voor het vaderland gevallenen . Er worden 14 burgers en 24 Nederlandse militairen die in Wassenaar om het leven zijn gekomen herdacht.

Het beeld is gemaakt door de beeldhouwer Joop Veldheer (1892 -1987). Hij heeft in zijn carriëre vooral veel gevelstenen en grafmonumenten gemaakt. Hij won de “wedstrijd” om een beeld te maken dat voldeed aan de volgende omschrijving: Een stervende strijder. Zijn zwaard ontvalt zijn hand, de blik is naar boven gericht in aanschouwing van de hoogste waarheid (God), waarvoor hij met zijn linkerhand op de borst getuigt van zijn daad voor waarachtigheid en bevrijding.’

Het monument werd in 1952 geplaatst tegenover de voormalige oorlogsbegraafplaats. Die begraafplaats is er inmiddels niet meer.  De begraafplaats was gemaakt op het particuliere terrein van de familie van Schelle. Na de oorlog werd bepaald dat de begraafplaats mocht blijven bestaan op hun landgoed. Bahelave als de gemeente Wassenaar een algemene begraafplaats zou krijgen.  De 61 oorlogsdoden zijn toen herbegraven. De militairen gingen naar de grebbenberg en de burgerslachtoffers gingen naar de erevelden in het Gelderse Loenen.

Wat dit oorlogsmonument speciaal maakt is dat aan de andere kant van de heg (dus achter het monument) een 2e gedenkplaats is. In 2008 werd een deel van de as van  Erik Hazelhoff Roelfzema  (1917-2007) DE ‘soldaat van Oranje’, naar hier overgebracht. Ook werd er een plaquette geplaatst ter nagedachtenis aan Hazelhoff Roelfzema. Ik heb er een ondudielijke pixel van. Sorry voor de belabberde kwaliteit , maar zo krijgt u wel een beeld. Zie www.facebook.com/eendkuhwak Op zijn plaquette staat de volgende tekst:

‘”VRIJ, ONVERVEERD”
ERIK HAZELHOFF ROELFZEMA
SOERABAJA, 3 APRIL 1917 HAWAII, 26 SEPTEMBER 2007’.

Erik Hazelhoff Roelfzema was een oorlogspiloot, verzetsstrijder, radiomaker en schrijver. Hij heeft in zijn jeugd in wassenaar gewoond en is daarna gaan studeren in Leiden. In de 1e jaren van de oorlog zat hij in het Leidse studentenverzet. Na een gevangenisstraf in het Oranjehotel in Scheveningen is hij per boot naar Engeland vertrokken. Hij ging zendapparatuur naar Nederland smokkelen en nam op de terugweg mensen mee naar Engeland. In Engeland volgde hij de vliegeniersopleiding om vervolgens te gaan vliegen naar Duitsland.

Na de oorlog heeft hij zich nog bezig gehoduen met de Molukse zaak voor een onafhankelijk Molukken.

Hij schreef ook het boek Soldaat van Oranje. Dat werd verfilmd en er is later een musical van gemaakt.

Opdat wij nooit vergeten!

Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.