Grenspaal # 7.223 van 365

In Wassenaar zijn veel landgoederen (geweest). Mede daardoor zijn er ook relatief veel grenspalen in de regio. Ik ben met 1 van die grenspalen op de pixel geweest. De andere pixels kunt u bekijken op www.facebook.com/eendkuhwak

Zoals de tekst op de paal al aangeeft hoorde d epaal bij het jachtgebied van prins Frederik  van oranje-Naussau (1797 – 1881). Hij was de zoon van Willem de 1e en Wilhelmina van Pruisen. Hij is geboren in Berlijn en kwam via via in Wassenaar terecht. Daarvoor heeft hij gestudeerd in Leiden en heeft hij diverse funcites gehad in het leger. Hij is ook de oprichter van de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Na zijn dood is hij bijgezet in de grafkelders van de Oranjes in Delft.

Grenspalen geven de grens van een gebied aan. Vroeger was het zo dat er grenspalen stonden bij elke rare bocht van een stuk eigen grond en je kon vanaf de ene grenspaal de volgende zien staan.  De 1e grenspalen stammen uit de Romeinse tijd (ongeveer 700 voor Christus tot 450 na Christus).

Tegenwoordig zijn de meeste grenspalen verdwenen. De palen die er nog zijn zijn doorgaans een gemeentelijk of een rijksmonument. De meeste palen zijn gemaakt van steen met een inscriptie erin of erop gemaakt.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.