Theekoepel in Wassenaar # 7.225 van 365

Vlakbij de Rijksstraatweg ( de N44)  in Wassenaar ligt het landgoed Backershagen. En op dat landgoed staat een groot wit gebouw. Dat is de theekoepel.  De meeste theekoepels die ik tot nu toe heb gezien bestaan maar uit 1 verdieping, maar deze heeft er meerdere.  En dan staat de theekoepel ook nog op een hoge heuvel. Weliswaar een nepheuvel maar toch…… Het was een hele klim om er te komen. Over het landgoed ga ik u later meer vertellen. ik heb nog maar een klein deel ervan gezien en het is te mooi om niet in zijn geheel te kunnen beschrijven. Vandaag vertel ik over de theekoepel.

Die is in  1722 in opdracht van Cornelis Backer (1693 – 1775) gebouwd. hij kreeg het landgoed in 1728 in zijn bezit en liet er onder meer een groot landhuis op bouwen. Vanaf 1765 kwamen er allerlei versieringen op[ het landgoed, waaronder dus de theekoepel.

In 1918 schreef C.Joh.Kievit ( u kent die naam waarschijnlijk wel van de boeken van Dik Trom) het jeugdboek “de geheimzinnige koepel”. Dat is gebaseerd op de theekoepel van landgoed Backershagen. Ik kende het boek niet, maar het is in te zien op https://dbnl.org/tekst/kiev001gehe02_01/kiev001gehe02_01_0001.php

De theekoepel is een rijksmonument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van de theekoepel. Helaas mocht ik er niet dichtbij komen.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.