Wittebrinkse molen in Hummelo/Zelhem # 7.226 van 365

In de mooie Achterhoek staat deze stenen beltmolen. De molen staat aan de doorgaande weg tussen Hummele en Zelhem in. Van beide plaatsen zal ik de komende dagen meer laten zien. Maar nu eerst de molen.

De molen is gebouwd in 1890 en in gebruik geweest als korenmolen. Het heet de Wittebrinkse molen en is daarmee vernoemd naar de buurtschap Wittebrink waar de molen in staat. In die buurtschap staat een groot veevoermengbedrijf. De eigenaren van het bedrijf zijn ook eigenaar van veel panden in Wittebrink.

In tegenstelling tot veel andere molens is deze molen particulier bezit. De molen is nog steeds maal- en draaiwaardig en is op afsrpaak te bezoeken. De vlucht vn de wieken is 22 meter.

Naast de molen staat een maalderijhuisje uit 1908  met de tekst Luctor et Emergo op de gevel. Die tekst is de kreet van de provincie Zeeland en het betekent  “ik worstel en kom boven”. Dit heeft niks te maken met de zee, maar alles emt de oorlog tegen de Spanjaarden. En daar waren ze in de Achterhoek ook heel druk mee. De maalderij naast de molen is in 1985 ontanteld en weer opgebouwd in het nieuw gebouwde molenaarshuis dat er nu staat. Het Luctor et Emergo is op de gevel gekomen, samen met het bouwjaar van het maalderijgebouw 1908.

Sinds 1966 is de molen een rijksmonument.

Op http://www.oudzelhem.nl/molens/wittebrinksmolen/omschrijving.htm?fbclid=IwAR1teglceNPAA21rvGfHeIw1LLf-gLV3bNVlCS0URHjwd7qtFBPlQKD1nl4 staat nog een moois tukje geschiedenis vn de molen. Ik had het zelf niet beter kunnen omschrijven.  Daar staan ook nog een aantal oude pixels vand e molen en eht oude maalderijhuisje.

In 1970 en 2006 is de molen gerestaureerd. Op https://www.achterhoekpromotie.nl/eropuit/molens-en-gemalen.php?naam=wittebrinkse+molen+in+wittebrink zijn foto’s te zien van de binnenkant van de molen.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van buiten de molen.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.