366 dagen LICHT #191

Shine A Light

Je leest me er steeds weer over; emgality, injecties, anti CGRP, CGRP remmers. Maar wat is het nou eigenlijk en wat doet het. Ik vind het zelf nogal een ingewikkeld verhaal en ik kan het niet eens uit mijn hoofd uitleggen. Ik pak er dus even m’n MyMigraineArtJournal bij.

CGRP is een eiwit diep in de hersenen wat vrijkomt bij migraine. CGRP is een afkorting van Calcitonin Gene-Related peptide. Wat dat allemaal betekent….geen idee. Ik houd me maar bij de afkorting. Tot zo’n 5 jaar geleden werd gedacht dat het uitzetten van bloedvaten migraine veroorzaakte en medicatie was en is er nog steeds op gericht om die verwijding tegen te gaan. Hiervoor slik ik rizatriptan of naratriptan. Triptanen vernauwen de bloedvaten. Maar sinds 2015 is er ontdekt dat er een eiwit de oorzaak is van het verwijden van die bloedvaten. Met die triptanen pak je dus niet de oorzaak van de migraine aan, maar het gevolg. Met de ontdekking en ontwikkeling van het nieuwe anti-CGRP of de CGRP-remmer wordt de oorzaak aangepakt.

CGRP verwijdt dus de bloedvaten en dat veroorzaakt ontstekinkjes die de 5e hersenzenuw, de trigeminus prikkelt. De injecties met CGRP-remmers blokkeren de werking van het CGRP-eiwit.

Nu snap ik dat ik soms allerlei voortekenen van een migraine-aanval kan hebben: niet lekker werkende darmen, kort lontje, vreetbuien, heel moe zijn, en dat dan de uiteindelijke aanval niet komt. Een migraine aanval is er niet ineens. Er zit een opbouw in en je kan merken dat ie er aankomt. En het kan dagen duren voordat de uitbarsting daar is. Door de injecties wordt die uitbarsting tegengehouden. Om de 4 weken moet ik mezelf een injectie geven en in die laatste week (daar zit ik nu ook in) heb ik steeds meer van die verschijnselen. Dan voel ik dat ik weer een prik nodig heb. Maandag is het weer zover.
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.