Normaal # 7.228 van 365

Wie aan de Achterhoek denkt, denkt waarschijnlijk ook aan de boerenrockband  Normaal. U weet wel van de klassieker “oerend hard’. En nou kan ik hele verhalen gaan vertellen over hoken en bier gooien, maar dat bekijkt u maar op youtube. Er is materiaal genoeg te vinden daar. Een vorobeeldje: https://www.youtube.com/watch?v=jbYJ3vD8bDU

In Hummelo (het geboortedorp en de woonplaats van zanger Bennie Jolink) staat sinds hemelvaartsdag 2018 dit grote bronzen beeld van Normaal. Hummelo is onderdeel van de gemeente Bronkhorst en er wonen ongeveer 1650 inwoners. De 1e vermelding van Hummelo is al in 828 na Christus. De naam hummel betekent hop en loo is een open plek in het bos. Een deel van Hummelo is een beschermd dorpsgezicht.

Het beeld van Normaal is gemaakt door Lia Krol (1956) uit Erichem ( Gelderland, vlakbij Buren). Het beeld is gebaseerd op een foto van Hugo Jaartsveld, de in 1985 overleden huisfotograaf van Normaal. Hij kiekte de band in de jaren ’70 tijdens een bezoek aan de veemarkt in Doetinchem. De in 2014 overleden drummer Jan Manschot maakt deel uit van het beeld. Zijn weduwe was bij de onthulling. Op die dag gaf Normaal ook een klein comcert in Hummelo. En dat terwijl ze al in 2015 waren gestopt met de band vanwege gezondheidsklachten van Bennie Jolink. Normaal heeft 40 jaar bestaan en heeft veel betekent voor het (Achterhoekse) dialect en de boeren in het algemeen.

Het beeld is gemaakt in opdracht van de Anhangers, oftewel de fans van Normaal. Het staat op een klein pleintje bij een restaurant en het is omringd door een aantal (rijks)monumentale boerderijen. 1 daarvan is het ouderlijk huis van Bennie Jolink.

Nog een leuk weetje. De zoon van Bennie Jolink is de organisator van de Zwarte Cross. 1 van de weinige festivals ter wereld waar je veilig met het hele gezin heen kan gaan zonder in de problemen te komen.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van het beeld en van de directe omgeving.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.