366 dagen LICHT #192

Shine A Light

Ik zou nog iets meer vertellen over de Hypnic Hoofdpijn. Het is een hoofdpijn die je ’s nachts wakker maakt, vaak op hetzelfde tijdstip. Daarom wordt het ook wel wekker- of alarmhoofdpijn genoemd. Het is een hoofdpijn die niet veroorzaakt wordt door een andere aandoening. Dus voordat je het labeltje Hypnic Hoofdpijn krijgt, moet er eerst het een en ander uitgesloten worden. Je kunt ook ’s nachts wakker worden om je migraine hebt, of slaapapneu, te hoge of te lage bloeddruk. Hypnic ontstaat meestal op oudere leeftijd, na je 50ste,  en komt vaker dan 10x per maand voor en het bijzondere is dat het binnen een kwartier tot 4 uur verdwijnt. De klachten zijn van mild tot heel erg en de pijn zit aan beide kanten van je hoofd, terwijl dat bij migraine vaak aan een kant is. Soms kan je er ook misselijk bij zijn.

Hypnic hoofdpijn wordt als een zeldzame vorm van hoofdpijn aangemerkt en zelfs neurologen van hoofdpijnklinieken zijn niet goed bekend met dit fenomeen. Toen ik er voor het eerst over las en me er gelijk in herkende, was ik verbaasd dat mijn neuroloog of de hoofdpijnverpleegkundige die link niet had gelegd, maar zo raar is dat dus niet. En toen ik in een gesprek met de verpleegkundige er naar vroeg, moest ze het op internet opzoeken. En kwam daar dus informatie tegen die ik ook al gezien had.

De behandeling: Het meest gebruikte ‘medicijn’: voor het slapen gaan een kop sterke koffie drinken. En heel gek, bij de meeste hypnic patienten geeft dit dus geen slapeloosheid. En als dat wel gebeurt, ach dan neem je er gewoon slaapmiddel bij. Lijkt me heel krom. Ik heb het 1x geprobeerd, maar lig dan de hele nacht te stuiteren. En ja….daar krijg ik dan hoofdpijn van. Niet handig dus. Er zijn ook cafeïne pillen!  Maar er wordt ook wel andere medicatie voorgeschreven. Preventief zou topiramaat kunnen werken. Een middel wat normaal gegeven wordt aan epilepsie patiënten. Ik kreeg het ook als preventief middel tegen migraine. Ik heb het 1 maand gebruikt. Het leek echt wel iets te doen in mijn migraine, maar ik werd er zo depressief van. Wat was dat een akelige gewaarwording. Een hele zware zwarte druk op en in mijn hoofd en hele lijf. Ik ben er mee gestopt, voelde dan toch liever de pijn van migraine.

Wat mij helpt! Ik schreef het al eerder. Een kop koffie zodra ik uit bed kom. Maar dat doe ik niet om 3 uur ’s nachts. Dan stap ik na een plas zo weer mijn lekkere bed in, en zie wel wat er later die nacht gebeurt. ‘Vroeger’ kon ik me daar dan zenuwachtig over maken. Maar dat is nu niet meer nodig, als het’s morgens niet vanzelf of met koffie overgaat, dan neem ik gewoon een rizatriptan. Ik hoef nu niet meer op het randje van m’n bed te gaan zitten tellen of ik het toegestane aantal medicijnen van die week of maand al gehad heb. Ik hou nu over! Dus heb het ook vanaf januari niet meer hoeven laten komen. Ik mag 8 a 9 x medicatie en ik zit nu op de 3 a 4x per maand. Geweldig toch!! Ik ben een dankbaar mens.
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.