Coopsmolen in Zelhem # 7.227 van 365

Deze molen was helaas niet van dichterbij te bekijken. We waren al dichterbij dan eigenlijk mogelijk is. We mochten even in een particulier weiland gaan staan om de molen te pixelen. Aardig he? Zo zijn Achterhoekers.

De molen staat aan de rand van Zelhem, gemeente Bronkhorst. Zelhem is voor het eerst genoemd in een document uit 801. Toen heette het  nog Salehem. Er wonen ruim 8000 mensen in Zelhem. Een leuk weetje is dat elke avond om 21.00 uur wordt er nog de papklok geluidt in de stad. Dat was vroeger een teken voor de arbeiders om naar huis te gaan. Daar werd een bord pap gegeten en dan ging men naar bed. Had een stad poorten dan werden die een poosje na het luiden van de papklok gesloten.

Dat wij de molen hebben gezien is eigenlijk een wonder. De molen heeft namelijk heel lang zonder wieken gestaan en kwam daardoor amper boven de omliggende begroeiing uit. Pas op 14 april 2020 zijn de wieken terug op de molen geplaats. En 2 maanden later waren wij er. Wat een goede timing.

Vroeger waren er 7 molens in Zelhem. 1 daarvan heb ik een paar dagen geleden laten zien. De andere vandaag en de rest is allemaal gesloopt.

Op de plek waar nu de Coopsmolen staat heeft als inds 1471 een molen gestaan. Eerst van hout en later van steen. In 1773 werd de familie Coops eigenaar van de molen.  Latere familie laat in 1818, op een plek vlakbij de oude molen, de huidige Coopsmolen bouwen. De oude molen wordt nog 100 jaar gebruikt als opslag en daarna gesloopt.

In 1939 raakt de Coopsmolen zwaar beschadigd tijdens het malen. De wieken en de kap worden verwijderd en het restant van de molen wordt opslagruimte. Uiteraard zorgt dat voor verder verval. Zo gaat dat met molens.

Op https://coopsmolen.nl/restauratie/ kunt u het hele verhaal van de restauratie volgen. Heel interessant om te zien wat een (vak)werk dat is geweest.

De molen is particulier bezit en na de restauratie moet de molen een ontmoetingsplek ( hapje, drankje, museum, winkel) worden voor iedereen die wat met molens heeft. Als het allemaal volgens plan verloopt zou de molen inmiddels draaivaardig moeten zijn. Toen wij er waren stond de molen stil en was er nog allerlei bouwmateriaal te zien.

Sinds 2004 is de molen een rijksmonument.

Wat niet op mijn pixels is te zien, is dat de molen eeng rondzeiler is. Er is geen stelling en er is ook geen heuvel waar de molen op staat.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de molen.

Op https://coopsmolen.nl/ is nog veel meer te lezen over deze molen.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.