366 dagen LICHT #196

Shine A Light

Het is me al vaak gebeurd……Stond ik op met een dikke migraine aanval en bedacht me dan: “oh, maar ik heb gisteravond ook veel te veel pinda’s gegeten” of “me te buiten gegaan aan een dikke reep melkchocola, met nootjes, of caramel met zeezout……………HEERLIJK”! Maar wat een ellende haal ik me dan op de hals. Nou lees ik hier toch wat tegenstrijdige verhalen over. Aan de ene kant migraine wordt niet veroorzaakt door wat je dan ook maar eet. Het is eigenlijk zo dat je, omdat je in een migraineaanval zit trek hebt in een eten. Ik herken dat wel, dan moet ik een soort misselijkheid weg eten. En dan pak ik van alles wat maar voorradig is in de kast. En als dat een reep melkchocola is…..(terwijl ik eigenlijk alleen maar pure chocola eet, het liefst met 85% cacao). Ik kan me heel goed bedapperen bij de aanwezigheid van pinda’s of cashewnoten, maar met een aanval in aantocht dus niet.

En dan het verhaal dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor een relatie tussen het eten en/of drinken van bepaalde voedingsmiddelen en hoofdpijn. Toch geven veel mensen aan dat ze het idee hebben dat er wel een relatie is. Toen ik 7 jaar geleden in Uganda was, had ik ontzettend veel last van mijn hoofd en slikte bijna elke dag wel paracetamol en/of een triptaan. Maar ik at ook elke dag banaan! Bij het ontbijt, bij de lunch, bij het avondeten. Matooke, matooke! En banaan staat ook hoog op het lijstje met migraine triggers, net zoals oude kaas (lust ik niet) rode wijn(lust ik ook niet) chinees eten (lust ik graag).

Ik denk dat hier ook geldt dat alles wat je eet wel oke is, maar dan met mate. Gevarieerd en gezond, zonder allerlei toevoegingen. En zo eet ik al jaren, maar toch bleef de migraine maar komen. Dus geniet ik heerlijk van een nootje, een stukje hele pure chocola en af en toe een banaan!

En wat een ontdekking…………….ik doe al vanaf februari op advies van de praktijkondersteuning heel rustig aan met het eten van koolhydraten, ivm cholesterol en suiker. Maar er gebeurt bijna helemaal niks. Anderhalve maand geleden ben ik nog minder koolhydraten gaan eten, bijna Atkins zoals ik dat 17 jaar geleden deed. Toen vlogen de kilo’s eraf en ondanks alle vetten die ik at was m’n cholesterol nog nooit zo laag, en mijn gewicht ook. Maar nu……..geen resultaat. Dus meld ik het bij de hoofdpijnverpleegkundige………..blijkt gewichtstoename bij meer anti CGRP gebruikers voor te komen.

Goed gemutst heb ik vandaag weer een prik gezet en ga ik maar mooi door met mijn eetpatroon van nu, want dat ik niet aangekomen ben…………………dat is heel fijn!
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.