Huize Suideras in Vierakker # 7.232 van 365

Ik was al eens eerder in Vierakker geweest. Het dorp is onderdeel van de gemeente Bronkhorst (provincie Gelderland, ten oosten van de IJssel). Er wonen ongeveer 250 mensen.

Buitenplaats ’t Suideras ligt aan de rand van het dorp. Het is rond 1891 gebouwd in opdracht van baronnesse van Voorst tot Voorst naar ontwerp van Gerardus Antonius Ebbers (1858-1922). Zij was de weduwe van baron van der Heyden. Hij liet voor zijn vrouw de Willibrorduskerk in Vierakker bouwen. Mijn verhaal over die kerk kunt u hier terug lezen: https://www.365dagenproject.nl/2020/05/10/sint-willibrorduskerk-vierakker-7-187-365/

Het landgoed rondom het huis is grotendeels in de 17e eeuw aangelegd.

1 van de dochters trouwden met Charles Ruijs de Beerenbrouck. Hij is onder andere burgemeester van Maastricht, 2e kamerlid en premier van ons land geweest. Hij kwam regelmatig naar het Suideras en is later zelfs getrouwd met Maria van der Heyden, de eigenaresse van het huis. In 1936 overleed Ruijs de Beerenbrouck. Hij werd begraven bij de Willibrorduskerk.

In 1811 kwam het landgoed in handen van de familie van de Heyden.

De naam Suderas komt waarschijnlijk van zuurhuis, een huis gebouwd op zure grond. Hoewel er in de 15e eeuw ook een Dirk van Suideras in het huis heeft gewoond. Is hij vernoemd naar het huis of het huis naar hem? Dat is niet duidelijk.  Voor het huidige Suideras stond er een ander landhuis op deze plek. Dat werd vanwege ernstige stormschade afgebroken. Landgoed Suideras werd al in 1328 voor het eerst genoemd in documenten.

Sinds 2004 is het landgoed een rijksmonument.

Het huis wordt particulier bewoond en is daarom niet voor iedereen van dichtbij te bewonderen. Sinds 1993 wordt het huis bewoond door de kleindochter van Maria Ruijs de Beerenbrouck.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van het huis.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.