oorlogsmonumenten in Zelhem # 7.233 van 365

In het centrum van Zelhem staan 2 monumenten op een klein pleintje. Ze staan daar  om de Joodse inwoners van Zelhem die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Er is ook een plaquette aangebracht ter nagedachtenis aan de soldaten die gevallen zijn in Nederlands-Indië. Deze steen is in 2005 onthuld. De plaquette met Joodse namen heeft eerst in het gemeentehuis van Zelhem gehangen.

Voor deze steen staat een groot beeld (gemaakt van Franse kalksteen) van een geketende man die omhoog kijkt.  Dit monument herdenkt de 9 inwoners en 11 bevrijders van Zelhem die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Hun namen staan op de natuurstenen sokkel. Het beeld is gemaakt door Bé Thoden van Velzen (1903 – 984), een Nederlandse beeldhouwster. Zij heeft meerdere oorlogsmonumenten gemaakt.

Het monument is 2,5 meter hoog en het is in 1950 onthuld.

De jaarlijkse dodenherdenking in Zelhem is bij deze monumenten.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van de monumenten.

Opdat wij nooit vergeten.

Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.