Kayersbron # 7.235 van 365

Sinds 23 juni 2020 staat dit kunstwerk in de vijver van het Zuiderpark in Apeldoorn.

Iris Burghout (1976) uit Apeldoorn heeft het kunstwerk gemaakt. Meer van haar werk is te zien op http://www.irisburghout.nl/

De opdrachtgever voor het kunstwerk in het Zuiderpark was de wijkraad Apeldoorn Zuid. Die wilde graag een kunstwerk in het Zuiderpark, om te vieren dat de Kayersbeek weer door het park stroomt. Juli 2019 is er een creatieve middag geweest voor buurtkinderen van het Zuiderpark waar zij onderdelen van het kunstwerk hebben mogen maken.

Wat u in het kunstwerk wilt zien, moet u zelf weten. Ik zie er een boom in, anderen zien er een fontein in. Allebei is het goed.

Apeldoorn staat bekend om zijn beken en sprengen. Er waren er vroeger heel veel in de gemeente. Zij voorzagen de wasserijen en papierfabrieken van schoon stromend water. Toen de fabrieken sloten werden veel beken en sprengen gedempt. Zo ook de Kayersbeek. Die bestond al in 1663. Er was een oostelijke tak en een noordelijke tak. Die laatste is gedempt. In 2015 zijn de eerste plannen gemaakt voor een nieuwe beek. Die is later aangelegd en nu stroomt er weer kristalhelder water doorheen. Een kenmerk van de Apeldoorrnse sprengen en beken is dat er ergens in de bossen een bron is waaruit ze gevoedt worden met zeer schoon grondwater.

De Kayersbron is 3 meter in doorsnede en weegt 2400 kilo. Het is gemaakt van roestvrijstaal en het staat op een betonnen sokkel die onder water is verdwenen. Op youtube is te zien dat die sokkel helemaal niet hoog is en dat de vijver dus niet diep is. Toch is het een visrijke vijver.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de Kayersbron.

Op https://www.youtube.com/watch?v=j7XgOPHjxL4 staat een filmpje over de plaatsing van het kunstwerk.

Groetjes Kuh Wak
7

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

7

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.