Kasteel Vorden # 7.236 van 365

Aan de rand van Vorden ligt Landgoed Vorden, met daarop kasteel Vorden.

Ergens in de 12e eeuw is het kasteel gebouwd. Steven van Vorden woonde er toen. Hij verkocht het kasteel in 1315 aan zijn oom Dirk. Het kasteel was toen uiteraard heel anders dan nu. In de loop der tijd is er veel aangebouwd en afgebroken. De vierkante toren bestond al wel in de 12e eeuw.

In 1405 werd het kasteel eigendom van de familie Hackfort. Die naam kan u nog kennen van landgoed Hackfort. Daar heb ik eerder dit jaar een bezoek aan gebracht. Zie https://www.365dagenproject.nl/2020/05/30/kasteel-hackfort-7-205-365/ Daarna zijn er nog veel families eigenaar geweest van het kasteel.

In 1580 is het kasteel zwaar beschadigt geraakt tijdens de 80-jarige oorlog. Het werd daarna weer herbouwd.

Na de 2e wereldoorlog stond het kasteel een aantal jaren leeg. Het raakte toen vervallen.

Geldersch Landschap en kasteelen en de gemeente Vorden zijn sinds 1974 een tijd eigenaar geweest. Na een restauratie is het kasteel gebruikt als stadhuis.

Sinds 2004 is het kasteel particulier bezit. De familie stelt het kasteel open voor bezoek er er zijn diverse mogelijkheden om te vergaderen in het kasteel of er een andere bijeenkomst te houden. Het kasteel is geopend voor bezoek van woensdag t/m zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur van april tot en met september.  De entreekosten zijn 12 euro.  Naast het kasteel is het restaurant ’t Kasteelhaantje.

Het kasteel is ook een officiële trouwlocatie.

Het is mogelijk om te logeren in het kasteel. De 1e variant is 2 nachten voor 600 euro ( 4 personen) en de andere variant is minimaal 1 maand kost en inwonign genieten voor 2000 euro (1p) en 2500 euro voor 2 personen. De waarschuwing is dat u wel tegen rust moet kunnen. Daarom het advies om met meer mensen te komen voor de gezelligheid. Nou dat snap ik niet. Gelukkig mag je ook alleen komen.

Met het verdiende geld van al deze activiteiten wordt het kasteel onderhouden.

Het landgoed rond het kasteel is nog steeds eigendom van Geldersch Landschap en Kasteelen.  Zie https://www.glk.nl/landschappen-kastelen/locatie/landgoed-vorden . Ga daar vooral even kijken, want het is teveel om hier allemaal te vermelden. Over het landgoed loopt een deel van het Pieterpad. Daar ga ik u later meer over vertellen. Er staan twee beroemde bomen op het landgoed. De dikste eik van Vorden heeft een stamomtrek van bijna 7 meter en de Lodewijkslinde heeft een omtrek van bijna 5,5 meter. De boom dankt zijn naam aan Lodewijk XIV die in 1672 onder de boom zou hebben geslapen.

Sinds 2006 is het geheel een rijksmonument.

Wat ik een leuk weetje vind, is dat er 2 Rhodesian Ridgebacks op het kasteel wonen en een siamese kater.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van het kasteel.

Op http://www.kasteelvorden.nl/ is nog meer te lezen over het kasteel.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.