De Lambertikerk in Zelhem # 7.237 van 365

Op deze plek stond in 800 na Christus al een kapel. Die was gesticht door de missionaris en bisschop Ludger (geboren in Zuilen, bij Utrecht) Hij is erg belangrijk geweest voor het christelijk geloof in de streek die we nu de Achterhoek ( of de Graafschap) noemen. Ergens in de 14e eeuw werd de Lambertikerk gebouwd. Eerst was het een katholieke kerk. Na de reformatie werd het een hervormde kerk. Nu maakt de kerk deel uit van de PKN, Protestantse kerk Nederland. De kerk is gewijdt aan Lambertus van Maastricht, bisschop van Maastricht en na zijn dood omstreeks 705 is hij ook nog een heilige geworden. Zijn naamdag is 17 september.

De kerk is grotendeels van kalksteen uit Duitsland gemaakt.

In de 2e wereldoorlog raakt de kerk bij bombardementen zwaar beschadigd.

Sinds 1966 is de kerk een rijksmonument.

De wekelijkse diensten om 10.00 uur op de zondag zijn sinds kort weer hervat. Voor diegene die niet hebben kunnen reserveren wordt de dienst op internet uitgezonden.

Wat de kerk bijzonder maakt is dat de tuin achter de kerk is ingericht volgen de kerkelijke jaarkalender. Vanwege het slechte weer heb ik daar geen pixels van kunnen maken.  De uitleg staat op http://www.lambertikerk.nl/index.php/kerktuin.html

En weet u mijn verhaalmover Smoks Hanne nog? De Zelhemse heks die achtersevoren op haar bezem vloog? Zij heeft een keer haar klompen weggegooid tidjens het vliegen. Die kwamen tegen de toren van de Lambertikerk aan en sindsdien zitten er 2 gaten in de kerktoren. Zie https://www.365dagenproject.nl/2020/06/27/smoks-hanne-7-230-365/ voor het verhaal over Smoks Hanne.

Op http://www.lambertikerk.nl/ is meer te lezen over de kerk.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de kerk. Ook van binnen.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.