Het Pieterpad # 7.239 van 365

U kent de naam vast wel. En mogelijk heeft u ook een deel ervan gelopen. Mij lijkt dat in ieder geval leuk om te gaan doen.

Het Pieterpad is een Lange Afstands Wandeling van 492 kilometer dat loopt van Pieterburen in Groningen tot aan de Sint Pietersberg in Maastricht. Of andersom natuurlijk. De wandeling gaat door Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Brabant en Limburg. De landschappen zijn bij elke wandeldag weer anders. De mensen die de route hebben uitgezet hebben “last” gehad van een aantal lastig te omzeilen objecten als industrieterreinen en snelwegen. maar ook een beek is lastig over te steken zonder brug. Door voortdurende verandering in het landschap, de aanleg van snelwegen en het bijbouwen in de dorpen en steden langs de route wordt het Pieterpad regelmatig aangepast/verbeterd. De verbetering zit hem in het feit dat wandelaars tips doorgeven aan de vrijwilligers voor nog mooiere routes. of men geeft door dat een landschap minder mooi is geworden en dat er een alternatief wenselijk is.

Het grootste deel van het Pieterpad is ook toegankelijk voor honden.  Het kan niet gefietst worden en het is niet rolstoelvriendelijk door de aanwezigheid van trappen en smalle bruggen.

Het Pieterpad is tussen 1975 en 1981 bedacht, gelopen en beschreven door twee dames op leeftijd: Toos Goorhuis-Tjalsma uit Tilburg en Bertje Jens uit Groningen. Het is dus geen bedevaartsroute of oude handelsroute.  In totaal zijn er 26 dagetappes van tussen de 11 en 24 kilometer lang.

De route beschrijving van het Pieterpad staan in een 2 boekjes.  Ook is er een roodwitte markering langs de route, maar die is wel vandalisme- en weersgevoelig. Er is ook een wandelapp beschikbaar. Dat is voor mensen die aan hun telefoon vast geplakt zitten. De routeboekjes zijn te bestellen via de VVV kantoren ( als u die nog kan vinden in uw omgeving), in de betere boekwinkel en op de site van Nivon.

Het Pieterpad wordt volledig gemaakt en onderhouden door vrijwilligers.

Men vermoedt dat al 2 miljoen mensen het Pieterpad hebben gelopen. Ik ga maar eens beginnen met de aanschaf van de boekjes.

Op landgoed Vorden kwam ik op een etappe terecht. Heel toevallig is Vorden ook de plaats waar het Pieterpad in 1983 officieel werd geopend. Er is in 2005 een boek verschenen (thriller) van de gebroeders Wagenaar. Het boek heet Moord op het Pieterpad. Dat speelt zich af in de omgeving van Vorden.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.