De Lindesche molen # 7.240 van 365

In buurtschap Linde, gemeente Bronkhorst, staat deze 8-hoekige beltmolen. Een beltmolen staat op een kunstmatige heuvel zodat de molen hoger staat dan de omgeving en zo beter wind kan vangen. Ook is er in de heuvel een doorgang gemaakt voor het laden en lossen van de benodigdheden voor de molenaar.

De molen heet Lindesche molen en is in 1890 gebouwd. Het is lang in gebruik geweest als korenmolen. De molen wordt ook wel “ons belang” genoemd.

De wieken van de molen  hebben een vlucht van 22,60 meter.

Sinds 1966 is de Lindesche molen een rijksmonument.

De molen is in 1971 gerestaureerd.

De molen is maalwaardig, maar er wordt niet meer gemaald. Er zijn wel 2 vrijwillige molenaars die de molen laten draaien. Zij zijn ook elke zaterdag aanwezig om bezoekers de molen te laten zien. De 1e zaterdag van de maand is dat tussen 10.00 en 12.00 uur. De andere zaterdagen zijn er er tussen 10.00 en 16.00 uur.

In de molen zit momenteel een theater.  Het is ook mogelijk om die ruimte te huren voor allerleie bijeenkomsten. De molen is sinds 1986 eigendom van Stichting De Lindesche Molen. met de inkomsten uit de verhuur kunnen zij de molen ondehouden.

Naast de molen is een zogenaamd Uutbloashuuske . Dat heet ’t Luiwerk. Zo’n huisje komt in deze regio wel meer voor. Het is een ruimte waar je als voorbijganger koffie, thee, frisdrank, ijs en koek kan kopen en nuttigen. Het geld doe je in een geldkistje en je ruimt zelf je afval op. In dit huuske was ook een wc en een ruilbibliotheek. Er waren ook informatiefolders van de omgeving en er was zelfs een groot terras. Allemaal zeer gastvrij. Gelukkig kan dat nog in de Achterhoek. Het huuske is een zogenaamd rustpunt. Zie https://www.rustpunt.nu/ voor meer informatie hierover.

Op https://www.delindeschemolen.nl/ is nog meer te lezen over deze mooie molen.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik mee pixels van deze molen.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.