Huize Onstein # 7.241 van 365

Huize Onstein maakt deel uit van de kastelenroute die rondom Vorden is uitgezet. Tocjh is Huize Onstein geen kasteel.  Het is vroeger wel een buitenplaats geweest voor rijke mensen die graag buiten de stad tot rust wilden komen. Rondom het huis is een groot landgoed van enkele hectares.

Huis Onstein is in 1613 gebouwd. Zo’n eeuw later kwam burgemeester  vn Zutphen, Ten Broeck in he thuis wonen. Hij liet de huidige tuin met grote vijverpartij aanleggen. In de 18e eeuw kwam er ook een gracht rondom het huis. In 1925 is het huis ingrijpend verbouwd waarbij er veel van de oude bouw is verdwenen.

Sinds 1966 is het huis (en landgoed) een rijksmonument.

Huis Onstein wordt particulier bewoond en is daarom niet van dichtbij te bekijken voor ongenodigden.  En weten jullie wie er al sinds 1978 woont? Miljairdair Hans Melchers. Hij geniet uiteraard zelf van zijn geld, maar ondersteunt er ook het Nederlandse bridgeteam mee. Hij is tevens de man achter Museum More in Vorden en Gorssel. Daar ben ik al een paar keer geweest. Het zijn leuke musea. In Ruurlo is veel werk van Carel Willink en Fong Leng te zien. Dat museum zit in een echt kasteel. De kunst uit de beide musea komt grotendeels uit de collectie van de DSB, de Dick Scheringa Bank. Die ging na allerlei financiéle toestanden in 2009 failliet. De kunstverzameling van Dick Scheringa  werd opgekocht door Hans Melchers.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van het huis en de omgeving.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.