Kasteel de wildenborch # 7.243 van 365

Het kasteel ligt in de gemeente Bronkhorst, vlakbij de buurtschap Wildenborch. Wat zou er naar wat genoemd zijn? het is mij niet duidelijk geworden helaas.

Wat direct opvalt aan het kasteel is de grote toren. Zeer waarschijnlijk is dat een restant van een muur of poort die vroeger voor het huis stond.

In 1372 was de roofridder Sweder Rodebaert eigenaar van het kasteel. Het kasteel lag strategisch te midden van moerassen en was een ideale schuilplaats na gehouden rooftochten. Het kasteel is tot 1544 eigendom van de familie geweest. Daarna werd (door vererving) de familie van Limburg Stirum eigenaar van het kasteel.

Het landgoed kwam in 1780 in handen van het geslacht Staring. Het kasteel – of wat daar nog van over is – wordt aangekocht door D.H. Staring, vader van de later beroemd geworden dichter Staring.  Hij liet het huidige landgoed aanleggen. Met veel bomen en waterpartijen.

In 1976 hebben de Starings het landgoed met huis ondergebracht in een stichting die het landgoed in stand moet behouden. Door de verhuur van het koetshuis voor allerlei (zakelijke0 evenementen komt er geld binnen voor het onderhoud  van het landgoed. Er wordt ook openhaardhout verkocht. Een aantal keer per jaar zijn (na betaling) de tuinen te bezichtigen.  Af en toe wordt er een klassiek concert gegeven op het terrein.

Een familielid bewoont en beheert het landgoed en zorgt ook voor het Staring-archief dat zich in de Wildenborch bevindt. In de tuin kwamen we een kunstwerk tegen met een gedicht van Staring er op.

Sinds 2004 is het gehele landgoed een rijksmonument.

Het landgoed is ongeveer 30 hectare groot en is vrij toegankelijk. Het kasteel zelf is gesloten voor bezoek.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van het kasteel en het landgoed dat bij het kasteel hoort.

Heel veel weetjes over het landgoed is te vinden op https://www.wildenborch.nl/index.php  Daar las ik bijvoorbeeld dat er kabouters wonen in de tuin. In die tuin staan ook veel kunstwerken uit de verzameling van Staring.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.