Het Enzerinck # 7.244 van 365

Deze buitenplaats werd gebouwd in de jaren 1835-1836 voor de latere Vordense burgemeester van Panhuys (1811-1895) en zijn vrouw Charlotte Everdina Winanda Staring (1810-1887), dochter van de dichter Staring (1767-1840) en bewoner van het landgoed Wildenborch. Daar heb ik u eerder over verteld.  In 1859 verleit de familie Staring het huis en liet het veilen.

Verschillende families kwamen in het huis wonen. Het was een tijdje een hotel en later zelfs jarenlang een verzorgingshuis. Nu is de familie van Viersen eigenaar van het huis. Zij wonen er ook.  Daardoor is het huis niet van dichtbij te bekijken.

Naast het grote huis staat een alleraardigst pand. Dat is het oude Enzerinck. Nu is het het koetshuis van het grote huis. Op https://landschapsbeheergelderland.nl/met-bewoners/oral-history/landgoed-het-enzerinck-de-mevrouw-zei-altijd-jullie-hoeven-hier-nooit-weg/ is een mooi verhaal te lezen van een bewoner van dit huis.

Natuurmonumenten is eigenaar van het omliggende landgoed.  Zij zorgen voor het onderhoud. Er is een wandelroute uitgezet over het gebied. Die ga ik nog een keer lopen voor u.

Sinds 2005 is het landgoed met bebouwing een rijksmonument.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.