Zuster Clara in Silvolde # 7.254 van 365

Silvolde is een dorp in de gemeente Oude IJsselstreek, provincie Gelderland.

In Silvolde heeft een groot klooster gestaan. In 1862 werd begonnen met de bouw en het klooster werd in 1867 in gebruik genomen. De pastoor van de nabijgelegen katholieke kerk heeft een grote rol gespeeld in de oprichting van het klooster. Hij had het idee om een katholieke school op te richten in Silvolde. Voor leerlingen van buiten de plaats kwam er een pensiongedeelte en daardoor kwamen er ook buitenschoolse activiteiten. Eerst waren alleen meisjes welkom. Later volgde een jongensafdeling. Die kregen eerst in de avond les, omdat ze overdag op het land moesten werken. Toen de school steeds groter werd, werd het ondergebracht bij de zusters Fransicanessen.

Tussen 1970 en 1981 hebben er Clarissen zusters in het klooster van Silvolde gewoond. Zij waren van de orde van de heilige Clara. Die had zich in 1211 aangesloten bij Franciscus van Assisi. Zij heeft het als vrouw niet makkelijk gehad in de toenmalige christelijke wereld. Pas na haar dood in 1253 werd zij geaccepteerd als een groot voorbeeld voor velen. Nu nog leven veel nonnen ( en burgers) volgens haar normen, namelijk wees goed voor een ander en hecht geen waarde aan bezittingen.

In 1983 is het klooster gesloopt. Nu staat er een appartementencomplex.

Zie https://www.youtube.com/watch?v=5HGF-rpGhJQ voor een filmpje over (het klooster van) Silvolde.

Op https://www.youtube.com/watch?v=rSwrRxPNAso is de huidige situatie te zien.

Ik heb helaas niet kunnen achterhalen wie het bronzen beeld van Clara heeft gemaakt. Wat ik wel weet is dat het is geplaatst in 1988 toen Silvolde 800 jaar bestond.

Op www.faebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van dit beeld.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.