De grote of Laurentiuskerk in Varsseveld # 7.256 van 365

In het centrum van Varsseveld staat deze grote kerk. Zoals het heurt, staat de kerk mooi vrij. Dat maakt eht pixelen makkelijker. Daarbij werden we wel gestoord door veel wielrenners die hier letterlijk een rondje om de kerk kunnen fietsen.

De kerk heeft haar naam de danken aan de heilige Laurentius van Rome. Die leefde in de 3e eeuw na Christus. Dat was een slechte tijd voor de Christenen. Ook Laurentius werd gedood vanwege zijn geloof. Zijn naamdag is 10 augustus.

Wanneer de oorspronkelijke kerk is gebouwd is niet duidelijk. Dat is ergens in de 12e eeuw geweest. De kerk brandde in 1723 grotendeels af, op de toren na. In 1793 sloeg de bliksem in de toren, waardoor deze ook beschadigd raakte. De hele kerk werd daarna herbouwd.

Tussen 1971 en 1978 is de kerk grondig gerestaureerd.

De kerk is in gebruik bij de protestantse gemeente Varsseveld. De wekelijkse diensten zijn elke zondag om 10.30 uur.

Sinds 1966 is de kerk een rijksmonument.

Op https://pgvarsseveld.nl/ is meer te lezen over de gemeente die de kerk gebruikt.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van deze kerk.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.