Georgiuskerk in Terborg # 7.257 van 365

Huh? Het is tot maandag vandaag? Dat is geen dag om hier een kerk te bespreken. Nee, dat klopt. lees mijn verhaal maar even.

Terborg is een dorp in de gmeente Oude IJsselstreek. Er wonen iets minder dan 5000 mensen. Terborg heeft sinds 1419 stadsrechten. Dat kregen ze op de naamdag van sint Joris. Die werd dan ook de beschermheilige van de stad. Of sint Joris ooit heeft bestaan is onduidelijk. Hij is vooral bekend uit legendes zoals die waarin hij een draak versloeg.  Sint Joris is ook de naamgever van de Georgiuskerk.

De Gregoriuskerk is van oorsprong een katholieke kerk. In 1842 is het begonnen met een waterstaatskerk. Dat is een doorgaans simpel kerkgebouw dat werd betaald door het Rijk ter compensatie voor het feit dat tijdens de katholieken tijdens de reformatie hun kerkgebouwen moesten inleveren aan de gereformeerden.

In 1877 werd er een toren aangebouwd. Architect Tepe (1840 – 1920)  heeft die toren ontworpen. Hij heeft overigens veel kerken ontworpen voor ons land. Architect Stuyt (1868 – 1934) ontwierp in 1913 een nieuw gebouw bij die toren.

De kerk een gemeentelijk monument.

Sinds 2013 is de kerk geen kerk meer.

In 2018 werd de kerk verkocht en verbouwd tot evenementenruimte. De koper is iemand uit Terborg en hij wil de kerk zoveel mogelijk behouden zoals het was. Over zijn plannen kunt u op https://www.georgiuskerk.nl/ meer lezen. Zo is het de bedoleing dat de kapel nog 10 jaar open zal blijven en wordt de kerk ook nog gebruikt voor uitvaarten.

Achter de kerk is in ieder geval al een mooi terras aangelegd met 70 zitplaatsen. In de kerk kan van alles en nog wat (congressen, vergaderingen etc) georganiseerd worden. Ze zijn ook een officiële trouwlocatie.  In de kerk is ruimte voor 300 personen.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de Gregoriuskerk.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.