Molen de Witten in Etten # 7.260 van 365

Op zo’n warme dag als vandaag vind ik het fijn om u een verkoelend onderwerp te geven. Vandaar het verhaal over molen de Witten in Etten.

Etten is onderdeel van de gemeente Oude IJsselstreek in de Liemers, in Gelderland.

Molen de Witten is in 1861 gebouwd. Het is een zogenaamde bovenkruier en de molen is gebruikt als korenmolen. Zoals u ziet is de molen ook een beltmolen, het staat op een kunstmatig aangelegde heuvel met daarin een onderdoorgang voor laden en lossen.

In 1945 werd de molen door Duitse militairen als uitkijkpost gebruikt. Daarom is het door Canadese troepen beschoten. Na de bevrijding werd de molen hersteld en gebruikt als opslagruimte.. In 1972 werd de molen verkocht aan de stichting tot behoud van de Ettense molen die de molen in 1977 lieten restaureren.

Sinds 1967 is de molen een rijksmonument.

De molen is maalwaardig, maar er wordt niet meer gemalen. De molen wordt wel draaiwaardig gehouden door regelmatig de wieken te laten draaien. De doorsnede van de wieken is 22,5 meter. De molen is op afspraak te bezoeken. tegenwoordig is de molen in gebruik als expositieruimte.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van de molen.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.