Sint Mauritiuskerk in Silvolde # 7.261 van 365

Silvolde ligt in de gemeente Oude IJsselstreek in Gelderland. En hoewel Silvolde zelf helemaal niet zo groot is, hebben ze wel een hele grote kerk.  Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de kerk.

De Sint Mauritiuskerk is nog een jonge kerk. Het is gebouwd in 1931 naar een ontwerp van de Nederlandse architect J. Sluijmer (1894 – 1976). De geschiedenis van de Mauritiuskerk gaat echter terug naar de 13e eeuw. Die kerk werd na de reformatie een protestantse kerk. Voor de katholieken kwam er in 1837 een nieuwe kerk. Die was nog geen eeuw later te klein en er moest een nieuwe kerk komen. Aldus geschiedde.

De kerk is vernoemd naar de heilige Mauritius. Die leefde in de 3e eeuw na Christus. Hij was een Romeinse soldaat uit het huidige Soedan. Hij weigerde christenen te doden en werd daarom zelf gedood. Het eiland Mauritius is ook naar hem vernoemd.

De kerk is niet alleen groot, het is ook hoog. De toren is 64 meter hoog.

De kerk is Silvolde is sinds 2000 een rijksmonument.

Ondanks al dit moois, is de kerk geen kerk meer. Het is in 2018 aan de eredienst onttrokken. Silvolde liet dat niet ongemerkt voorbij gaan en nam het heft in eigen handen. Sindsdien wordt er elke 1e zondag van de maand om 10.00 uur een lekendienst gehouden in de kerk. Dat is een dienst zonder dominee of pastoor, maar met vrijwilligers die voorgaan. Het is een groot succes. Soms is de kerk voller dan voor de onttrekking aan de eredienst.

Wat er met het gebouw gaat gebeuren in de toekomst is mij onduidelijk gebleven.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.