Kasteel Wisch # 7.262 van 365

Dit kasteel staat in Terborg, een dorp in de gemeente Oude IJselstreek. Tot 2005  heette die gemeente Wisch. Dat is nederduits voor weide. En die heb je heel veel in die omgeving.

Het kasteel werd voor het eerst genoemd in een oorkonde uit het jaar 1285.  In de 14e eeuw maakte het kasteel deel uit van de Heerlijkheid Wisch. Dat bestreek het gebied tussen Varsseveld, Terborg en Silvolde (toevallig net de dorpen die ik bezocht heb). De heren van Wisch bestuurden dit gebied. Zij hadden allebei een eigen kasteel. 1 daarvan is verdwenen en met het andere kasteel ben ik op de pixel gegaan. Omdat het kasteel nog particulier bewoond wordt, kon ik niet dichterbij komen voor betere pixels. Op een klein deel van het omliggende park kan je wandelen. Dat heb ik uiteraard wel gedaan.

De heren van Wisch bezaten nog meer grond en huizen in de omgeving. Onder andere huize kasteel de Wildenborch in Lochem. Daar ben ik een poos geleden al op bezoek geweest. De heren van Wisch waren van adel, maar ze waren ook roofridders. Oftewel dieven die plunderend door Gelderland trokken en van hun gestolen waar konden leven.

In de 2e wereldoorlog gebruikte een Duitse generaal het kasteel korte tijd als hoofdkwartier. Vlak daarna werd het kasteel bij een geallieerd bombardement zwaar beschadigd. De familie Vegelin die eigenaar was (en is) van het kasteel knapte de boel weer op. Dat kostte echter zeer veel geld. Daarom is het hoofdgebouw en de bijbehorende toren geschonken aan het Geldersch landschap en kastelen. Die hebben de kosten voor de renovatie van dit deel van het landgoed op zich genomen. De familie mag in het huis blijven wonen.

Sinds 2005 is het kasteel een rijksmonument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van het kasteel.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.