366 dagen LICHT #236

Vandaag deel ik een berichtje wat ik las op FaceBook bij Voedzo.nl, ik vond het wel een bemoedigend berichtje.

Als je een dag “ongezond” of “veel” hebt gegeten, of veel koolhydraten / suiker. Ben je dan geneigd te denken: “morgen ga ik heel goed eten, geen suiker en niet teveel van dat en dat”. Of je komt terug van vakantie en verbied jezelf van alles omdat je veel te “slecht” hebt gegeten. De waarheid is: wat je eet maakt je niet goed of fout. Je kunt prima op een dag (of vakantie) wat meer suiker eten dan gemiddeld en zonder regels, restricties of de belofte om “goed” te doen aan de volgende dag mogen beginnen. Soms zijn er dagen of perioden dat je meer suiker eet of meer fast food. Die dagen verdwijnen ook vanzelf weer. Wanneer je jezelf regels oplegt, het nu “echt goed” gaat doen en jezelf wilt limiteren, is de kans juist aanwezig dat je er later op gaat bingen en dat je juist de hele tijd met eten bezig bent, voornamelijk wat je niet mag eten van jezelf. Je creëert een goed eten en fout eten, terwijl eten niet goed of fout is. Intuïtief eten is niet vanuit goed en fout. Het is eten vanuit behoefte. Je kunt bijv wel denken: die patat gister was heerlijk, en vandaag heb ik echt zin in een salade. Ik heb vandaag zin in een licht diner zoals soep. Die heerlijke broodjes op vakantie waren fantastisch genieten, maar nu heb ik zin in mijn normale Hollandse bammetjes. Je zult zien dat leren waar je zin in hebt, dat bewust signaleren en daar gehoor aan geven waardevoller is dan jezelf dingen verbieden. #intuitiefeten #voedzo #geendieet #gezondeten #vakantiekilos #coronakilos #zelfzorg

Omdenken dus! Want ik herken me wel heel erg in het goed en fout en in het mezelf iets goeds opleggen. Als ik dit lees, dan geeft het veel meer ontspanning! En kan ik misschien nog wel veel meer genieten van zo af en toe dat ijsje. Of een GIGA!! zoals mijn kleinkinds bij de beruchte ijskraam in Epen (Zuid-Limburg). Dat is pas echt een feestje! Maar voorlopig gaan we niet naar Limburg (denk ik)
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.