Molen Windlust in Wassenaar # 7.265 van 365

gelukkig heb ik op deze warme dag een luchtig onderwerp voor u. Ik sta bij een molen in het oude centrum van Wassenaar.

Deze molen is in 1668 gebouwd. Daarvoor stonden er andere molens op deze plek.

Tussen 1821-1961 waren vier generaties van de familie Mansvelt eigenaar en molenaar. Toen is de molen aan de gemeente Wassenaar verkocht. 2 jaar later was de molen gerestaureerd. In 1998 is ook de molenaarswoning opgeknapt.

De molen is een ronde stellingmolen en het is in gebruik geweest als korenmolen. De vlucht van de wieken is bijna 25 meter.  De stelling is 6,4 meter hoog. Vanaf 1910 is de molen steeds meer ingesloten door bebouwing. In die tijd verdween ook de Molensloot die langs de molen heeft gelopen.

De molen is sinds 1968 een rijksmonument.

Momenteel is de molen draai- en maalwaardig. Vrijwillige molenaars houden de Windlust draaiende  en daardoor in goede conditie. De molen is op afspraak en elke zaterdag tussen 12.00 en 15.00 uur te bezichtigen. Dan kan er ook meel gekocht worden.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de molen.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.