Het oude raadhuis in Wassenaar # 7.267 van 365

In een smalle en drukke straat in Wassenaar staat dit mooie gebouw. Het was lastig pixelen, maar ik heb mijn best gedaan. Meer pixels zijn te bekijken op www.facebook.com/eendkuhwak

Het raadhuis werd in 1872 gebouwd naar een ontwerp van de architect J.G. van Parijs (1850 – 1875). Hij werd maar 25 jaar, maar ontwierp toch best veel gebouwen, voornamelijk in de provincie Zuid-Holland.

Boven de ingang staat een kleine klokkentoren. het oude raadhuis schijnt heel erg te lijken op het raadhuis van Hillegom. Dat is in het zelfde jaar gebouwd door dezelfde architect. Ik moet maar eens op onderzoek uit in Hillegom. Oh nee, dat hoeft niet meer. Dat raadhuis is inmiddels afgebroken. Jammer hoor.

Het pand bleef tot 1925 in gebruik als raadhuis. In 1924 had de gemeente een groot landhuis, Huize de Paauw,  aangekocht en dat werd in 1925 in gebruik genomen als nieuwe raadhuis. het oude raadhuis werd in 1929 verbouwd tot woon-, winkelpand en is nou nog steeds in die hoedanigheid in gebruik.

Het oude raadhuis van Wassenaar is een gemeentelijk monument. Op het raadhuis is goed de mooie gevelsteen met het stadswapoen van Wassenaar te zien. Waarom de vogel daar hangt is mij een raadsel. Misschien omdat de huidige winkel in het pand Wood heet?

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.