Landhuis Backershagen in Wassenaar # 7.268 van 365

Het landgoed ligt aan de Rijksstraatweg, de N44. Het is gratis toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Het park is 24 hectare groot en is divers van opzet met bos, vijvers en grasvelden.

Het gebied waar het landhuis staat werd al in 1400 bewoond. Sinds 1681 is het gebied eigendom van de familie van Hagen. In 1723 trouwde Maria Clara met Cornelis Backer. Hij kocht een paar jaar later een naast Backershagen gelegen stuk land van 11 hectare met daarop een stenen boerderij met stallen. In 1731 liet hij naast die boerderij een herenhuis bouwen. Na Maria Clara’s overlijden in 1765 begon hij het park aan te leggen met allerlei beekjes, en in 1771 kwam er een theekoepel. Die heb ik u al eerder laten zien. Zie https://www.365dagenproject.nl/2020/06/22/theekoepel-wassenaar-7-225-365/

Toen dit alles voltooid was werd de naam van de buitenplaats veranderd in Backers-Hagen.

Na hun dood werd het landgoed verkocht. Onder andere prins Frederik (de zoon van Willem I) woonde er een tijdje.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik een dichterbij pixel van het landhuis. Hij woonde op het naastgelegen landgoed De Paauw ( ga ik nog een keer heen) en gebruikte Backershagen als winterverblijf. Dat huis was immers fors kleiner dan de Paauw en daardoor beter warm te stoken in de winter. In de zomer was Backershagen een zomerverblijf voor de gasten van prins Frederik.

Na zijn overlijden (1881)  heeft het huis een tijd leeg gestaan. Tot het in 1910 werd verkocht. Het werd nu opgesplitst in drie landgoederen: Backershagen, Wiltzanck en de Hartenkamp. Backershagen hield het huis, de dienstwoning, de schelpengrot en 24 hectare grond. De theekoepel hoort sindsdien bij de Wiltzanck.

In 1935 werd het huis gerestaureerd. In 1974 sloeg het moodlot toe en brandde het geheel af. Dat was de start van het verval van het landgoed. Pas in 1985 werd het huis afgebroken en in oude stijl herbouwd.

Het hele landgoed is een rijksmonument.

Momenteel zitten er appartementen in het huis.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.