Zelden van Passe # 7.269 van 365

Op deze warme dag kan ik u een molen aanbieden. Het staat vlakbij de A4, bij Leiden en Zoeterwoude-Dorp. Wij konden niet dichterbij de molen komen. Voor de duidelijke (ingezoomde) pixels verwijs ik u naar www.facebook.com/eendkuhwak.

De molen is in 1642(!) gebouwd en het is tot 1952 in gebruik geweest als poldermolen, oftewel om de polder droog te houden. Toen kwam er een gemaal die de functie van de miolen overnam.

De molen is van het type grondzeiler. De vlucht van de wieken is bijna 27,5 meter.

De molen heeft, volgens overlevering, zijn naam te danken aan het peil van de polder. De boeren in de omgeving waren voor hun vervoer afhankelijk van het peil in de poldersloten. Dat mocht niet te laag worden. De boeren moesten met de boot gebruik kunnen blijven maken van de sloten. Je kon het iedereen maar ‘zelden van pas’ maken. En daarom heet de molen zo.

In 1962 is de Rijnlandse molenstichting eigenaar van de molen geworden. De molen had toen al 10 jaar stil getsaan en was ernstig in verval geraakt. Gelukkig kon het gerestaureerd worden.

Sinds 1968 is de molen een rijksmonument.

De molen is draai- en bemaalwaardig (als het gemaal ooit stil valt, kan de molen zo worden ingezet) , maar wordt alleen nog maar door vrijwillgers draaiende gehouden. De molen is alleen op afspraak te bezoeken.

Voor de broodnodige horizonvervuiling, en als contrast tussen oud en nieuw, staan er in de buurt van de molen een paar grote windmolens zoals we die tegenwoordig bouwen. Die zijn vast heel nuttig, maar geef mij de oude molens maar.

Groetjes Kuh wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.