Villa Sonsbeek # 7.280 van 365

Zoals de naam al zegt staat deze mooie, grote en zeer witte villa in park Sonsbeek in Arnhem. De villa is al van ver te zien omdat het op een heuvelachtig grasveld staat. Die heuvel wordt de Hartjesberg genoemd. Ik vermoed dat die naam deels te maken heeft met de vele trouwfoto’s die er hier (en in de rest van het park) genomen worden.

De Witte villa is in 1744 gebouwd in opdracht van Adriana van Bayen. Zij kwam uit Batavia en was daar een welvarende vrouw geworden.Het huis is ontworpen door de Arnhemmer Anthony Viervant (1720 – 1775).  Zijn vader was de stadstimmerman van Arnhem en zo kreeg zoonlief de opdracht. Het huis werd door de familie van Bayen “de Hartgersberg” genoemd. Dit is een verwijzing naar de eerste bekende familie die het land in hun bezit hadden, de familie Hartgers. Omdat die naam best lastig uit te spreken is, is de naam Hartjesberg ontstaan.

In 1821 werd baron van Heekeren eigenaar van de villa. Er volgde een verbouwing, de villa werd vergroot.  Zo kwamen er vleugels bij en een extra verdieping er op.

In 1900 is de villa een hotel/pension geworden.  Later is de villa ook nog gebruikt voor het houden van exposities. Na de 2e wereldoorlog hebben er een aantal scholen in het gebouw gezeten.

Sinds 200o is de villa in gebruik als horecagelegenheid. Wel een sjieke als je het mij vraagt ( ik heb de menukaart bestudeerd), maar ik ben toch geen horecaliefhebber, dus dat sjieke maakt mij niet uit.

In 2006 is Villa Sonsbeek een rijksmonument.

Op https://stadsvillasonsbeek.nl/ kunt u alle informatie lezen voor het geval u een bezoekje aan de villa overweegt. Zakelijke gasten zijn er ook welkom voor bijvoorbeeld vergaderingen of congressen.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de villa in park Sonsbeek.

Groetjes Kuh Wak




1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.