Polar Bear in Hilversum # 7.283 van 365

Van het wit in park Sonsbeek naar een witte ijsbeer in Hilversum. Dat is het bruggetje van de dag.

De grote ijsbeer staat bij een drukke doorgaande weg in het centrum van Hilversum. Het beeld is een oorlogsmonument. Hilversum is op 7 mei 1945 bevrijd door de Britse 49e Infanterie Divisie die de bijnaam Polar Bears had. Vandaar de vorm van de ijsbeer van dit oorlogsmonument. De Hilversumse bevolking verwelkomde de Britse geallieerden bij Grand Hotel Gooiland. De beer heeft dan ook een mooie plek gekregen voor dit hotel.

De Polar Bears verloren in de oorlog ruim 1600 soldaten. Een klein deel daarvan ligt begraven op de Noorderbegraafplaats in Hilversum.

Het marmeren beeld is gemaakt door Slotboom Steenhouwers uit Winterwijk naar een ontwerp van de Hilversumse kunstenaar Sven Lamme. De beer is op een stenen sokkel in de vorm van de V van Victory en Vrijheid) geplaatst. De Polar Bear staat met een opengesperde bek en opgeheven hoofd om fierheid, strijdvaardigheid en kracht uit te stralen. Het beeld kostte ruim 39.000 euro. Dit is volledig door de gemeente Hilversum betaald. De initiatiefnemer voor  het plaatsen van een beeld voor de Polar bears id de historicus Pieter Hoogenraad

Het beeld is op 5 mei 2020 onthuld. Vanwege de coronatoestanden waren er maar weinig mensen aanwezig bij de onthulling.  Toon Kramer was er wel. Hij maakte deel uit van de Polar Bears. Uiteraard was de burgemeester er ook. Zijn moeder heeft de Polar Bears toendertijd  gezien.

Ik raad u aan om de Polar Bear met eigen ogen te gaan bekijken. Het is een zeer mooi beeld.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de ijsbeer van Hilversum.

Groetjes Kuh Wak




3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.