Vincentius in Arnhem # 7.292 van 365

Gisteren liet ik u een kerk zien die geen kerk meer is. Vandaag gaat mijn verhaal over de pastorie die bij de kerk hoorde. De pastorie is, net als de kerk, gebouwd in 1896. Architect J.W. Boerbooms (1849-1899) heeft de pastorie ontworpen.

Sinds de sluiting van de kerk heeft de pastorie leeggestaan.

Momenteel zit de Vincentius Vereniging Arnhem (VVA) in het gebouw. Zij zetten zich in voor mensen in nood, op welk vlak dan ook. Vooral voor de mensen die in Arnhem wonen, maar ook deels voor de mensen in India. In Arnhem hebben zij bijvoorbeeld een kerstherberg opgezet, een 2e handswinkel en stichting Leergeld Arnhem vindt zijn oorsprong in de Vincentius vereniging.

De vereniging zelf is vernoemd naar de heilige Vincentius Paolo. Die leefde van 1581 – 1660 in Frankrijk. Hij was priester en zorgde voor de allerarmsten in zijn district. Hij was ook de grondlegger van de kloosterorde ‘De dochters van Liefe”.

In 1848 werd in Arnhem de Vincentius vereniging opgericht. Dat de vereniging ook mensen in India is gaan ondersteunen komt doordat er sinds de invoering van het Nederlandse sociale stelsel steeds minder echt arme mensen waren in ons land. Om bestaansrecht voor de vereniging te behouden ging een deel van de hulp naar India.

Op https://vincentius-arnhem.nl/ is alles te lezen over Vincentius in Arnhem.

Sinds 2003 is de pastorie een rijksmonument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat detailpixels van de pastorie.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

  1. Mathilda Slings zegt

    Ben benieuwd of de Koepkerk nog aan bod komt. Daar deed ik belijdenis en ben ik getrouwd!

  2. Jacky Kroon zegt

    Daar ga ik nog heen. De vorige keer was eht te druk op het plein voor mooie pixels. Ik heb zelf trouwens een poos in Klarendal gewoond.

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.