Mooie gebouwen in Arnhem # 7.294 van 365

Als ik de toerist in eigen land uithang, zie ik regelmatig mooie dingen of gebouwen. Meestal pixel ik denk dat er een mooi verhaal bij hoort. Vaak is dat inderdaad zo, maar soms ook niet. Ik pixel ook wel eens iets dat ik gewoon mooi vind, maar waar ik geen verhaal bij verwacht. En dan blijkt er toch een heel mooi verhaal bij te horen. Door deze verhalen blijf ik maar gewoon vrijwel alles pixelen wat ik mooi vind. Goed verhaal of niet. Dat houdt mijn toerist zijn spannend en leuk om te doen.

Zo weet ik over het gebouw waar ik vandaag mee op de pixel sta, heel weinig. Het is gebouwd in 1917 en er heeft vroeger een garage in gezeten. Tegenwoordig zit de supermarktketen Odin in het pand. Door de bombardementen tijdens de slag om Arnhem is het gemeentelijk archief van Arnhem grotendeels verloren gegaan en daardoor is er weinig bekend over de geschiedenis van het pand.

Het pand staat aan de Spijkerstraat, in het Spijkerkwartier. Het woordt spijker verwijst hierin naar het oude woord spiekers en het Latijnse spica. Dat betekent voorraadschuur. Vroeger lag landgoed Het Geldersch Spijker hier.  Het landgoed werd in 1878 eigendom van de gemeente Arnhem. Die liet het landgoed volbouwen met herenhuizen voor de rijke Arnhemmers die niet in het centrum, maar wel in de buurt van het centrum wilden wonen. In de jaren 60 en 70 verloederde de wijk en werd het bekend als de rosse buurt van Arnhem. Dit duurde tot in het begin van deze eeuw. Nu is het Spijkerkwartier weer een gewilde woonwijk. Eigenlijk is het zelfs eene chte yuppenwijk geworden. Sinds 2007 is de hele wijk een beschermd stadsgezicht. Onze oude garage valt hier dus ook onder.

Het pand is ook een gemeentelijk monument.

Ter compensatie van dit kleine verhaal plaats ik op www.facebook.com/eendkuhwak wat meer pixels van dit mooie pand. Ik plaats daar ook pixels van een mooie villa waar nu een fysiotherapypraktijk in zit. Ondanks de schoonheid van dat pand heeft het geen monumentale status. Onbegrijpelijk vind ik.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.