Stadstheater in Arnhem # 7.297 van 365

Het 1e grote theater van Arnhem opende in 1864. Helaas wordt het in 1934 totaal verwoest door een felle brand. Er moet een nieuw theater komen. De Gemeente Arnhem schrijft daarom een prijsvraag uit om een nieuw ontwerp te kiezen. Frederik M.A Brons wint de prijsvraag met zijn ontwerp getiteld Feniks. Dat is een mythologische vogel die sterft in het vuur en daar als jonkie weer uitkomt.

In 1937 begint de bouw en op 19 oktober 1938 wordt de schouwburg geopend door de burgemeester. Ook dit theater is geen lang bestaan gegund. Tijdens de slag om Arnhem raakt het gebouw beschadigd. Bij het bombardement komt de architect om het leven.  Het tehater wordt hersteld.

In 1978 en 1987 wordt de schouwburg verbouwd en vergroot. In 1997 gaat het theater samen met het Arnhemse concertgebouw Musis Sacrum.  Dat staat even verderop aan de Velperbuitensingel, net buiten het stadscentreum van Arnhem.

Het Stadstheater heeft een grote zaal met 750 stoelen en een kleine zaal met 200 stoelen.

Het theater staat in een beschermd stadsgezicht.

Momenteel loopt er een onderzoek naar mogelijke nieuwbouw van het theater.

Op https://www.musisenstadstheater.nl/ kunt u de programmering van het theater bekijken.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van het gebouw.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.